Saturday, April 5, 2014

Pengalaman Bersalin, Welcome BABY

Assalamualaikum w.b.t.

hikss..tak sangka dah sebulan lebih rupanya belog pepel ni tak disentuh. dari zaman perut kembung, sampai dah kempis 30 hari baru ada kesempatan nak bukak. bizi beno sejak jadi mommy nih. hee.

first of all..syukur Alhamdulillah sangat-sangat tepat jam 8.32 malam, hari Jumaat, 7hb Mac 2014, lahirnya seorang puteri yang sekian lama berada dalam rahim ku di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.

hee. complete set I olls kasi u. alkisahnya...

6hb Mac 2014
mula jam 3 pagi lebih.. Mish start rasa contraction 10 minit sekali. masa tu tak tau plak sakit betul-betul. ingatkan sakit memain je. baby lam perut kan nakal. suka buat kita cemas. hee. so, pagi-pagi buta tu mesej suami, cakap sakit perut. suami cam biasa lah. mula risau. kita isteri ni tenangkan beliau. cewwah..masa ni suami kat Bentong atas sebab bekerja. huu. so, sengsorang menahan sakit.

sakit camane? hehe. rasa macam memulas kot. sekejap-sekejap datang. rasa macam senggugut. tapi boleh tahan lagi. pukul 7 pagi ngadu kat umi yang duk siap-siap nak gi sekolah. umi kata kalau ada pape kol dia. okey. dalam pukul 8 lebih, baru je nak lelap mata, tiba-tiba je kat bawah rasa panas hangat je..rasa ada air keluar. takkan kencing kot. eh, cepat-cepat berlari masuk bilik air. okey. pecah air ketuban. huu. pengalamannn sangat kan. cecepat kol umi dan suami.

then, abah balik, bergegas pergi HSNZ. saje taknak pegi klinik dulu sebab taknak 2 3 kali cek jalan. lagipun dah niat nak bersalin kat sana. hee.

pukul 11 bagi masuk admission room. lepas cek apa semua jalan baru bukak 1cm. masa tu pulak wad penuh. dugaan sungguh. dipendekkan cerita, pukul 5 petang baru Mish dapat wad. Alhamdulillah, dan dan suami sampai time tu. lega Allah je yang tahu walaupun contraction dah 5 minit sekali.

7hb Mac 2014
pukul 8 lebih tu cukupla 24 jam mish leaking. ikutkan doctor dia cakap nak masukkan ubat. huhu. seram mak nak oi. tapi bila di cek, doctor kata, tak perlu ubat. Alhamdulillah.doktor cakap tunggu jalan terbuka sendiri je nanti. padahal masa tu sakit tak menahan dah. huu.

dalam pukul 1 lebih macam tu sakit memang makin memuncak. encik suami datang waktu melawat tu, memang tak senang mata tengok Mish kejap bangun, kejap baring, kejap masuk toilet. sampai satu tahap siap suh suami pergi bagitau nurse nak ubat tahan sakit. memang orang cakap kalau boleh jangan amek. tapi mak oi, masa dah sakit tu...otak kau dah lebamm nak hadam semua tu. yang penting, tak rasa sakit. siksa ya ampun waktu tu. bila sakit cakap pun merapu.

siap cakap kat suami, tak tahan dah sakit gini. mintak ampun bagai. siap cakap tak nak dah lepas ni bla bla bla. macam-macam benda mengarut keluar. huhu.

pukul 3 lebih nurse panggil suh masuk labour room. alhamdulillah. labour room memang penuh manjang time ni. sebelum tu, cepat-cepat telan kurma seberapa banyak yang mampu buat tenaga. kat dalam labour room, nurse masuk ubat bag contraction kuat sikit. supaya jalan buka luas sikit. masa tu baru 4 cm. lambat lagi nak 8 cm. huu. menahan sakit, nak meneran, pusing kiri kanan, kena marah ngan nurse, semua tu rasa macam nothing. heartless okey. yang tau, sakit.

lepas tu ada doktor offer ubat tahan sakit. syukur sangat. Mish amek Pethidine Injection. memang berkesan la sebab Mish terus tidor lepas tu. sakit masih terasa. tapi mengantuk lebih bermakna. haha. dalam pukul 8 doktor ramai-ramai berkerumun kat katil Mish. kejut Mish dari lena. dorang tanya, ada rasa nak meneran ke? Mish tengah lemau-lemau anguk je. tak sabar nak tengok si tecik lam perut.

automatik lepas tu rasa sakit, nampak suami masuk. pegang tangan. mata bertentang mata. dengar suara doktor-doktor dan suami bagi sokongan. alhamdulillah...tepat jam 8.32 malam, seorang puteri selamat dilahirkan.

=====================================================================

selamat datang Nur Amni Batrisya bin Mohd Zainuddin ke dunia penuh pancaroba. mama dan papa doakan Amni kuat untuk menghadapi cabaran dan dugaan di dunia. semoga Amni menjadi seorang anak yang solehah, yang melapangkan hati mama dan papa. InsyaAllah.

hari ke tiga sebagai anak mama dan papa. :)
psst~
entry ditulis bersambung-sambung. sebab tu takdak feeling mana. haha. saje taip, simpan, publish untuk tatapan Amni suatu masa akan datang. :)



10 comments:

misz sheyla said... [Reply to comment]

holoh....comelnye baby...lame gak menahan sakitnye kan...seram lak bila baca pengalaman orang..

diana said... [Reply to comment]

lepas ni banyak la citer anak..tulis tau..nanti besar dia nak baca..heheh

Syazana Zainn said... [Reply to comment]

congratulation mish

:)

comel sgt.

jaga diri baik2 and baby k ;)

Pha Is said... [Reply to comment]

tahniah puan mish.. dah ada anak dah pun.. rasa macam baru semalam je baca entri mish bertunang.. eh.. hahahah

|| a - j . E . E || said... [Reply to comment]

hi baby!! welcome to the world..

MARIA AWI said... [Reply to comment]

bersalin ni memang macam2 cerita..
berpantang pun sama juga...
lain orang, lain pengalaman

Set Bersalin/Berpantang Shaklee Khas Dari Pengedar Shaklee Terbaik

ummi aqilah (LM) said... [Reply to comment]

Lam jugk mish sakit. Sakit kan? Huhu, siapa kata bersalin tak sakit. Akk yg sakit 2-3 jam
Pun rasa cam serik

Moer said... [Reply to comment]

Blog yang menarik.

bengkungmoden said... [Reply to comment]

salam perkenalan..thanks sbb sudi berkgsi pengalaman dgn pembaca

VitaminSuci said... [Reply to comment]

Alhamdulillah dipermudahkan urusan bersalin. Tahniah :)

www.vitaminsuci.com